2013. december 25., szerda

Michael Crichton - Jurassic Park/Őslénypark

(Katt a képre)


"Kezdetben az Isla Nublar sziget háborítatlan nyugalomban… lakatlanul állt. Egy meghökkentő tudományos kísérlet, s egy tehetős vállalkozó álomvilága azonban a piciny szigetet roppant csodák színhelyévé varázsolta. Megszületett az őslénypark! Itt, ahol a vad dzsungel burjánzik és az elfeledett élet megújul, az elmúlt évmilliókból visszatérnek a dinoszauruszok a Földre!" 


Hogy találtam rá?


Nos, az egyik kedvenc filmem, és ahogy megtudtam, hogy van belőle könyv azonnal el akartam olvasni.


Kiknek ajánlom? 


Azoknak, akik dinómániások, szeretik a tudományos könyveket, vagy csak azoknak akik nem ponyvát, romantikus könyvet szeretnének olvasni.


Bevezető:


Dinók, tudomány, génmanipuláció, fantasztikus. Ezt a négy szót lehet legjobban használni erre a könyvre. A történetet nem hiszem, hogy feszegetni kéne bárki előtt is, hiszen minden ember életében legalább egyszer megnézte a Jurassic Park című filmet, de azért hátha akad olyan, aki még csak hallani hallott róla, de nem volt alkalma, vagy kedve megnézni a filmet.

Angol borító
Én most a filmet kihagyom és a könyv szerint vezetem majd be az olvasót a történetbe (habár a film és a könyv között kisebb eltérések vannak, nagyobb részt ugyanaz a kettő), melyben dinók megannyi hada és a tudomány, valamint az emberi önzőség küzd egymással.

A legelején a könyvnek egy baleset történik, egy munkás súlyosan megsérül és helikopterrel egy helyi kis kórházba szállítják, ahol egy fiatal doktornő gondjaira bízzák. A férfinek nagyon súlyos a sérülése, azok, akik beszállították a sérültet azt mondják a doktornőnek, hogy üzemi baleset történt, a férfin átment az exkavátor. Ám az orvos látja, hogy a vállától a mellkasáig mély, tépett seb árulkodik arról, hogy ez nem lehet üzemi baleset...ez támadás. Valamiféle állat támadhatta meg, habár ezt tagadják. A sérült férfi egy időre magához tér és valami raptort emleget, egy hupiát, ahogy a Costa Rica-iak szólítják. Egy éjszakai rém, ami elrabolja a kisgyerekeket és a kisbabákat. A beteg vonaglani kezd, a doktor pedig segítséget szeretne nyújtani neki de megállítják, mondván, hogy rászállhat a hupia átka és ő is megbetegedhet.

Raptorok a filmből
Máshol is balesetek történnek, egy család kirándulni megy és a kislány fura, pici gyíkszerű lénnyel találkozik, akik megcsipkedik, majd egy kisbabát rágnak szép, apró lényeg a csecsemőágyban. A megcsipkedett kislány állítja, hogy a lény, aki megtámadta felegyenesedve járt és gyíkszerű volt. A szakértők azt mondják, hogy valószínűleg egy baziliszkusz haraphatta meg de hamar kiderül, hogy a harapás valami mástól is származhat. Egy olyan lénytől, ami már nem is élhet ezen a földön.
Néhány tudóst pedig (köztük Alan Grant, a nagyszerű paleontológus) meghívnak egy parkba, egy rövid kis körútra, mely elég érdekesnek tűnik, egy olyan helyet ígérnek nekik, ami jobb, mint az ásatás és amelyet soha nem fognak elfelejteni.


Értékelés:

Az angol bortó szerintem nagyon szép, én, mint dinókedvelő azonnal lecsapnék rá, ha meglátnám a boltokban, kerülne akármennyibe is. Nincs eltúlozva a szín, kellemes a szemnek a színösszeállítás, a dinó jól meg van rajzolva, nincsenek rajta felesleges dolgok.


A park
A könyv eleje is nagyon érdekesen indul, nem nehéz belemerülni. Kis részekre van osztva minden úgyhogy egyszerűen meg lehet találni, hogy hol hagyta abba az ember az olvasást. A fogalmazás kitűnő, szépen ki van fejtve benne minden egyes kis részlet. A tudományos részeket roppant egyszerűen taglalja az író, egy olyan illető is hamar megérti őket, aki nem igazán jártas ezekben a témákban, vagy esetleg nem kedveli az ilyen jellegű dolgokat. Hiszen az író rengeteg példát felhoz a káoszelméletre is, legalább négy-öt érthető példát bemutat nekünk, így szinte játszva megtanuljuk a fogalmakat és a dolgok lényegét.

Dr. Alan Grant a filmben
A számítógépes programozásnál és ott, ahol a gép a történetben kiír valamit, ott a könyv is egy kisebb képpel mellékelje, hogy mit láthatnak a szereplők, így szinte úgy érzi magát az ember, mintha ő is ott lenne és azt látná, amit a karakterek látnak a monitoron. Ezzel a módszerrel még jobban azonosulni lehet a karakterekkel és élvezhetőbbé teszik az olvasást.

A karakterek nem rosszak, mindegyiknek megvannak a saját tulajdonságaik, a saját stílusuk, észjárásuk, jól kidolgozott mindegyik és nem egyformák. A tudósok okosak és mindent megmagyaráznak a többieknek, mindenki nagyszerűen ért a szakmájához, látszik, hogy az író rengeteg dologhoz konyít és amihez kevésbé, azokhoz nagy segítséget kért olyanoktól, akik jártasok benne (ezt a lap utolsó oldalán mellékeli is, hogy volt akitől segítséget kért a tudományos leírásokhoz), így könnyen vissza lehet vezetni, hogy nem csak keresett valamit egy darab könyvből, hanem utánanézett a dolgokat és több helyen is gyűjtött információt róla. Ez sajnos sok mostani könyvben kiesik, mert az író csak keres valamit a neten és rögtön az első találatot leírja, nem néz alaposabban bele a dolgokba, Michael Crichtonra viszont ez nem érvényes.

Ian Malcolm a filmben
A történetet nem találtam unalmasnak, mindig volt benne valami, ami előrevitte az eseményeket, kifejezetten tetszettek azok a részek, ahol leírta a raptorok és más dinók viselkedését. Az egész ötlet, maga az, ahogy a szúnyog szívta a dinók vérét, és, a szúnyog borostyánban megtalált leletéből szedték ki a kihalt dinó DNS-eket, fantasztikus. Az, ahogyan felépíti ezeket a folyamatokat és ahogy el is magyarázza őket, félelmetes. Nem is tudom elképzelni, hogyan lehetett valaki ilyen nagyszerű tudós, hogy ezeket kitalálja és meg is valósítsa, le a kalappal azelőtt, aki meg tudná csinálni.

A termek, ahogy fel vannak építve és az egész park szerkezete nagyszerű, látszik, hogy az író mindent tényleg kitalált, talán rajzot is készített hozzá. Minden ki van benne építve, a könyvbeli tervezők mindent megterveztek tökéletesen és igazából mindennek normálisan kellett működnie, ahogyan azt ők gondolták. Csak hát arra nem számítottak, hogy Ian Malcolm elmélete tényleg beigazolódott, pedig a park építése közben is kértek tőle  tanácsot.

John Hammond a filmben
A kicsi raptorok egyszerűen ennivalók voltak, úgy megölelgetnék én is párat, mint a könyvben Tim tette, a nagyok pedig pontosan úgy viselkedtek, ahogy azt elképzeltem. Rendkívül okosak voltak, szépek és gonoszok. A legtökéletesebb gonosz karakter a könyvekben. ^^

Egyetlen egy dolog nem tetszett csak a könyvben -minden más tökéletes volt-, mégpedig az, hogy Hammond és Malcolm meghaltak, pedig ők a filmben is túlélik, semmi nem lesz velük. Sőt Malcolm a második rész főszereplője, ezért is vagyok nagyon kíváncsi, hogy vajon a második könyv miről szólhat. Elég valószínű, hogy így szinte teljesen más lehet, mint a film, ez a könyv viszont hasonlított a filmre, habár azért itt is volt sok minden máshogy, mint a filmben. Annak viszont örültem, hogy a Vadász túlélte itt, mert a filmben ő a másik kedvenc karakterem.Pontozás

Történet: 6/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Ian Malcolm, Muldoon, John Hammond és a Raptorok

Amit szerettem benne: A történet, a dinók, a tudományos részek, szóval Minden

Amit nem szerettem benne: A két kedvenc karakter elhalálozása

Adatok

Kiadó: Maecenas

 Megjelenés: 1993

Oldalszám: 580

Eredeti cím: Michael Crichton - Jurassic Park

Vélemények:

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

Kiemelt bejegyzés

Suzanne Collins - Az éhezők viadala (Sorozat: Az Éhezők Viadala I.)

"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Pa...

Pontyozás

  • 1. - Érdemtelen az olvasásra
  • 2. - Majdnem eldobtam
  • 3. - Átlagos
  • 4. - Jó, nem unatkoztam
  • 5. - Imádtam
  • 6. - Őrülten jó, ezerszer olvasnám!

Sorozatok, amiket olvasni szeretnék

Bíborhajú Bumped Ethical vampires Kate Grable Merry Gentry Nadia Stafford Night world Riders of the Apocalypse Swoon Dark Angels Időtlen szerelem Tantalize Ghostgirl Possession Night creatures The nine lives of Chloe king

Kéziratok

Szívesen fogadok kéziratokat, így arra gondoltam, hogy azokat is jelezni fogom, hogy hol járok velük. Nyugodtan küldhet nekem bárki bármilyen hosszúságú irományt, szívesen olvasom őket.

Jelenleg 5 kézirat van nálam.

Szívesen fogadok most kéziratokat!

Aktuális olvasmányaim

Népszerű bejegyzések