2016. február 22., hétfő

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren - A kör (Sorozat: Engelsfors-trilógia I.)

 
"Boszorkányok pedig vannak
Engelsfors apró, festői kis város Svédországban. Az itteni középiskola elsősei között van hat lány, akik különböznek a többiektől. Semmi közös nincs bennük, csupán az, hogy mindegyikükben természetfeletti erő lakozik.
Épp hogy elkezdődött a tanév, amikor egy halott fiút találnak az iskola egyik mosdójában. Mindenki öngyilkosságra gyanakszik, kivéve a hat lányt. Egyedül ők sejtik az igazságot. Egyik éjjel, amikor a hold kísérteties vörös színre festi az eget, a lányok találkoznak a parkban. Maguk sem értik, mi vezette őket oda, csak azt tudják, szükségük van egymásra. Boszorkányok lettek. Egy ősi prófécia szerint kiválasztottak.
A rejtélyes gyilkosság óta a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Pedig fogytán az idő, mert valami vadászik rájuk, és ha nem találják meg, nem pusztítják el az ismeretlent, akkor ők halnak meg…
Kiállhatatlan szülők, iskolai gondok, barátság, szerelem, varázslat és halál tölti be az ifjúsági Engelsfors trilógia első kötetének lapjait.
A fiatal svéd szerzőpáros első közös könyve hihetetlen sikert aratott, és már huszonegy nyelven olvasható."


Sorozat: Engelsfors-trilógia


Hogy találtam rá?
  
Boszorkányos könyv, muszáj volt elolvasni.

Saját példány?

Igen.
Kiknek ajánlom?

Ifjúsági fantasy, boszorkányos könyvek szeretőinek.

Bevezetés:

Gyakorlatilag a Harry Potter után nem nagyon találkoztam olyan regénnyel, ahol jól van megírva ez a téma, és nem csak valami HP másolatot olvashat az ember. Reménykedtem benne, hogy ez nem ilyen lesz.

Értékelés:

A történet elején a suli mosdójában öngyilkos lesz egy srác, nem tudunk róla sokat, csak annyit, hogy nagyon el van keseredve. A halála után mindenki azt hiszi, hogy létezik egy csoport a diákok között, akik öngyilkosságokat akarnak elkövetni, és ez a fiú is a tagjuk volt.

Mindenki úgy hiszi, hogy a fiú a rossz élete miatt végzett magával. Van azonban hat lány, akik az éjszaka közepén valamilyen oknál fogva egy parkban találkoznak egymással. Senki nem tudja, hogy kerültek oda, mindenkit egy ismeretlen erő hívott, ami ellen nem tudtak védekezni. Kiderül, hogy a fiú, Elias nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták, és a Gonosz az iskola kapuin belül található, a lányok dolga pedig az, hogy megvédjék magukat és felfedezzék saját az erejüket.

A történet végig fent tartja az érdeklődést, izgalmas, fordulatos. A hangulata kellemes, egyedi. Hol romantikus, hol drámai jelenetek váltakoznak. Egy percig sem unatkozik az ember, nem érzi, hogy a jelenet felesleges lenne vagy nem odavaló. Nem egyetlen karakter szemszögéből látjuk a történet, hanem a lányok külön-külön részeket kapnak.

Képregényváltozat
Egyszerre kell megküzdeniük az erejük megismerésével; a gyilkossal/démonokkal; az iskolával és persze a magánéletükkel. Sok regényben kihagyják azokat a részeket, ahol az iskolai dolgokkal is küzd a karakter, nagyrészt csak az eseményekre összpontosítanak és ettől nem lesznek élvezhetőek, különlegesek a szereplők. Itt viszont mivel mindenre odafigyeltek, együtt tudunk érezni velük, elhisszük, hogy mennyire rossz lehet az életük, mennyit szenvednek vagy éppen milyen boldogok. A pattanások; szerelmek; rossz jegyek; család problémái tökéletesen visszaverték a való életet. Az olvasó közel érzi magát a szereplőkhöz.

Minden lány külön személyiség, teljesen mások, és ez kifejezetten tetszett. Az, ahogy egymással próbálnak kijönni, megismerni egymást, együttműködni valóságos volt. Úgy érzi az ember, hogy minden szereplő egy az ismerősi közül, én legalábbis tudtam volna mindegyik lányra mondani egy nevet, akivel teljesen azonosulnak. Nem éreztem úgy, hogy ők Kiválasztottak, mások mint a többieket, egész végig olyan érzésem volt, hogy ugyanolyanok, mint én, csupán van egy plusz képességük. Ez meglehetősen tetszett, mert sok regényben nehéz egyesülni a szereplőkkel, mert túlzottan mások.

Úgy éreztem, hogy a vége sem volt összecsapva, mindenre választ kap az ember, elég időt szenteltek az írók a végső "harcra" is, a befejezés is tökéletes volt. Azt nem mondom, hogy nem volt kitalálható, hogy ki a gyilkos (legalábbis nekem sikerült kitalálni), de ettől függetlenül nagyon élvezhető volt.

Érdekessége még a könyvnek, hogy ahogy a karakterek fejlődnek, úgy szeretjük meg és úgy utáljuk meg őket. Pl Anna-Karinnal nagyon együtt tudtam érezni az elején, sajnáltam, viszont ahogy elkezdte használni a képességét úgy vált érdektelenné és idegesítővé. Ilyesmi szintén ritkán fordul elő egy ilyen témájú regényben, ezért is tartom jól felépített sztorinak. Micsoda rosszat tud tenni egy emberrel egy ilyen képesség!

Csak ajánlani tudom, semmi bajom nem volt vele. Talán annyi, hogy az elején volt elég sok helyesírási hiba, elírás. Kb minden oldalon egy, de aztán ez elmúlt, és így sokkal élvezhetőbb lett a regény. Illetve, hogy egy-két helyen kicsit sok volt a tőmondat, amivel a szöveg súlyosságát akarták nyomatékosítani. Nem mindig használták jól és jó helyen.

Mindenképpen megér egy próbát, ha szereted a hasonló sztorikat, szerintem nem fogod megbánni! Az egyedi hangulatával, a különböző karakterekkel biztosan elvarázsol majd!

Kedvenc idézetek:  

"A halállal mindannyiunknak úgyis egyedül kell szembenéznie."

"Egy perccel adózni egy életért nem tisztelgés, hanem inkább gúnyos fintor."

Könyvemlítések a regényben: 

- Hermann Hesse: A pusztai farkas

- Albert Camus: Közöny

- Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból

A film előzetese:


 Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a "Feliratkozás a webhelyre" gombra kattintva!
 


Pontozás  

 

Történet: 5/5 

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Minoo

Amit szerettem benne: Az egyedi hangulatát, történet

Amit nem szerettem benne: Az elején a hibákat, és a tőmondatok

Adatok


Filmváltozat is készült a regényből

Kiadó: Geopen

Megjelenés: 2012 
Oldalszám: 548
Eredeti cím: Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Cirkeln
 

Vélemények:

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

Kiemelt bejegyzés

Suzanne Collins - Az éhezők viadala (Sorozat: Az Éhezők Viadala I.)

"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Pa...

Pontyozás

  • 1. - Érdemtelen az olvasásra
  • 2. - Majdnem eldobtam
  • 3. - Átlagos
  • 4. - Jó, nem unatkoztam
  • 5. - Imádtam
  • 6. - Őrülten jó, ezerszer olvasnám!

Sorozatok, amiket olvasni szeretnék

Bíborhajú Bumped Ethical vampires Kate Grable Merry Gentry Nadia Stafford Night world Riders of the Apocalypse Swoon Dark Angels Időtlen szerelem Tantalize Ghostgirl Possession Night creatures The nine lives of Chloe king

Kéziratok

Szívesen fogadok kéziratokat, így arra gondoltam, hogy azokat is jelezni fogom, hogy hol járok velük. Nyugodtan küldhet nekem bárki bármilyen hosszúságú irományt, szívesen olvasom őket.

Jelenleg 5 kézirat van nálam.

Szívesen fogadok most kéziratokat!

Aktuális olvasmányaim

Népszerű bejegyzések