2016. március 1., kedd

Nathaniel Philbrick - A tenger szívében (Az Essex bálnavadászhajó tragédiája)


"1819 nyarán az egyesült államokbeli Nantucket kikötőjéből kifutott a 238 tonnás Essex. A bálnavadászhajót tizenöt hónap múlva az Egyenlítőtől nem messze, a Csendes-óceán déli övezetében megtámadta és elsüllyesztette egy feldühödött bálna. A húszfőnyi legénység ezután három lélekvesztőben vágott neki az elképzelhetetlenül nehéz tengeri útnak. Hogy a nyugatra eső, emberevő lakóiról elhíresült szigeteket elkerülve biztonságos helyen érjenek partot, keleti irányba, a mintegy ötezer kilométerre lévő Dél-Amerika felé indultak... Míg az Essex tragédiája által ihletett klasszikus remekmű, Herman Melville Moby Dick című regénye a hajó pusztulásával ér véget, Nathaniel Philbrick lebilincselő hatású kötetében ez a tengerészekre váró szörnyű megpróbáltatások, az elemekkel vívott élethalálharc kezdete.
Az Essex megrázó tragédiája ugyanúgy felkavarta és megrendítette a XIX. század emberét, ahogy a Titanic elsüllyedése a XX. századét. A Nantucket történetét kutató amerikai szerző a történész precizitásával és oknyomozó szenvedélyével rekonstruálta a bálnavadászhajó pusztulását, a túlélők egyszerre vérfagyasztó és megrendítő viszontagságait.          
Lenyűgöző kötetéből az Apolló-13 és az Egy csodálatos elme Oscar-díjas rendezője, Ron Howard forgatott nagy sikerű filmet."

Hogy találtam rá?

Szeretem az ilyen történeteket.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik a részletességet, a szép hosszú leíró részeket vagy a tengerről szóló regényeket. A Moby Dick szerelmeseinek.

Bevezetés:

Nem láttam még a filmet, csak annyit tudtam a történetről, amit a fülszövegből megtudunk, illetve amit eddig is hallottam róla.

Értékelés:

A történet az első tiszt és az egyik matróz elbeszélései alapján alakult, és a Essex bálnavadászhajó és annak legénységének történetét mutatja be rendkívül részletesen. A történet idejében nagyon sokan indultak útra, hogy bálnára/cetre vadásszanak, mert a húsa és a belőle nyerhető zsír rendkívül drága volt.


A film plakátja
A könyv elején pontos képet kapunk arról, hogy honnan is indult el a hajó. Az ott lakók, a sziget akkori és mai életébe is betekintést nyerhetünk. Rendkívül precíz módon tárja fel az író a részleteket, látszik, hogy gondos odafigyeléssel írta a sorokat, és rengeteg kutatómunkát is végzett. Olyan dolgokat tudunk meg a bálnavadászatról, amiről eddig valószínűleg még nem is hallhattunk. Sikerült néhány új szóra is szert tennem a hajózással kapcsolatosan (reffelés pl.)

Az elején nem sokat találkozunk bálnával, de az író pontosan akkor veti be a bálnatámadást, amikor a legjobban vágyunk már rá. Iszonyú részletességgel, megrázóan írja le a történteket, szinte teljesen beleéljük magunkat, mintha mi is ott lennénk az Essex fedélzetén. Azonban nem a bálnatámadás a legmeghatóbb rész a könyvben, hanem ami azután következik. A folyamatos megpróbáltatások, az éhezés, a szomjazás, a tengeren való hánykódás sokkal jobban elborzasztja az embert. Olyan lebilincselő, brutális részletességgel olvashatjuk a történetet, hogy arra nincs szó. Nem csak a tragédia történetének pontossága a jó a könyvben, hanem a földrajzi, pszichológiai
és a biológiai leírások is nagyon élvezhetőek (pl: ahogy leírja miként alakul át az ember teste és szervezete a több hónapi éhezés, szomjazás után).

Külön tetszettek a képek a könyvben, a gyönyörű rajzokról nem is beszélve. Azonban fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a képeket csak a könyv olvasása után érdemes megnézni és elolvasni a leírásokat, mert spoileresek (sajnos beleestem a hibába és előbb megnéztem őket).

Az első néhány oldal kicsit tömény, de ha túljutunk rajta, akkor egy nagyon jó történetet olvashatunk. Mind a hajón játszódó részek, mind a tengeren való borzasztó körülmények nagyon érdekesek voltak, lekötöttek, és szinte le sem tudtam tenni a könyvet. Emellett rendkívüli módon tudja érzékeltetni, hogy hogyan válik az ember szinte vadállattá egy ilyen helyzetben, miként próbál meg ember maradni embertelen környezetben/élethelyzetben. Akik szeretik az ilyen drámai történeteket, azok mindenképpen olvassák el, nem fognak csalódni. Kíváncsian várom a filmet!

Kedvenc idézetek: 

"A rendkívül tikkasztó időjárás, reményeink hirtelen, váratlan megsemmisülése, majd ebből eredő levertségünk megint töprengésre késztetett minket, és lelkünk rémisztő, borús balsejtelmekkel telt meg." 
Könyvemlítések a regényben: 

- Herman Melville: Moby Dick
 
A film előzetese:


Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a "Feliratkozás a webhelyre" gombra kattintva! 

Pontozás  

 
Történet: 4/5 

Karakterek: 4/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Chase, habár kicsit nehéz megszeretni bárkit is, mert nem kimondottam karakterközpontú a könyv

Amit szerettem benne: A pontosságot, a gyönyörű leíró részeket, a történetet

Amit nem szerettem benne: Az elején kicsit tömény volt az első pár oldal

Adatok

Filmváltozat is készült a regényből

Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 272

Eredeti cím: Nathaniel Philbrick - In the Heart of the Sea 
(The Tragedy of the Whaleship Essex)
 
Ára: 2.990,- Ft
    
Vélemények:

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

Kiemelt bejegyzés

Suzanne Collins - Az éhezők viadala (Sorozat: Az Éhezők Viadala I.)

"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Pa...

Pontyozás

  • 1. - Érdemtelen az olvasásra
  • 2. - Majdnem eldobtam
  • 3. - Átlagos
  • 4. - Jó, nem unatkoztam
  • 5. - Imádtam
  • 6. - Őrülten jó, ezerszer olvasnám!

Sorozatok, amiket olvasni szeretnék

Bíborhajú Bumped Ethical vampires Kate Grable Merry Gentry Nadia Stafford Night world Riders of the Apocalypse Swoon Dark Angels Időtlen szerelem Tantalize Ghostgirl Possession Night creatures The nine lives of Chloe king

Kéziratok

Szívesen fogadok kéziratokat, így arra gondoltam, hogy azokat is jelezni fogom, hogy hol járok velük. Nyugodtan küldhet nekem bárki bármilyen hosszúságú irományt, szívesen olvasom őket.

Jelenleg 5 kézirat van nálam.

Szívesen fogadok most kéziratokat!

Aktuális olvasmányaim

Népszerű bejegyzések