2018. április 30., hétfő

Stephanie Garber - Caraval (Caraval 1.)

"Scarlett ​Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja. Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!"

Hogy találtam rá?

Sokat hallottam róla és érdekelt. 

Saját példány? Dedikált?
 
Igen, de nem dedikált.

Kiknek ajánlom?


Azoknak, akik szeretik a rejtélyeket és a fantasyt.

Értékelés:

A borítója isteni szép, ezért nem is csodálom, ha ilyen sokan megcsodálják ezt a könyvet. Imádom a beépített könyvjelzőt! Első ránézésre engem is a külseje és a cím fogott meg. Azt gondoltam, hogy egy cirkuszos, varázslatos világba fog elvinni a könyv, ahol bármi megtörténhet. Tele mágiával és rejtélyekkel.

Már rögtön az elején belecsöppenünk az eseményekbe, adott nekünk a két testvérpár: Tella és Scarlett, akiket az apjuk a markukban tart és szigorú szabályok szerint kell élniük az életüket. Scarlettnek megvan a kijelölt férfi, akihez hozzá kéne mennie, ez lenne az a pont, ahol a lányoknak lehetősége lenne megszabadulni a zsarnok apjuktól.

"Úgy érezte, egész világa nem más, mint egy társasjáték óriási táblája, amin az apja játszogat..."

Tellában szerettem, hogy nem ijedt meg az apjuktól, annyira érdekelte és el szeretett volna menni a Caravalra, hogy még a büntetést is hajlandó lett volna elviselni. Scarlett pedig azért érdekelt, mert ő volt a visszahúzó erő. Megpróbálta lebeszélni a testvérét, pedig régen ő volt az, aki mindent megadott volna, hogy eljusson erre a csodás helyre. Szimpatikus volt, hogy a két lány ennyire eltérő személyiség.

Nagyon tetszettek a levelek, szerintem remek ötlet volt ezzel kezdeni a regényt, így fel tudtuk magunkban vázolni a helyzetet, és könnyebben át tudtuk érezni, hogy mit is jelentett volna ez az egész a lánynak/lányoknak.

"Túlélni nem elég: élni kell."

A Caraval csupa rejtély és szemfényvesztés, maga az olvasó sem tudja sokszor, hogy mi a valóság és mi a játék része. Az író remek fogalmazókészséggel rendelkezik, tanulni is lehet tőle néhány új szót, szerettem, ahogy hosszan ábrázolta a cselekményeket, és tájakat.

Kevésbé tetszett, hogy rengeteg volt a kuszaság benne, és néhol el tudtam veszni ezek miatt, illetve egyik főszereplő sem került hozzám túl közel. Nem azért, mert kidolgozatlanok voltak, azzal semmi baj nem volt. Egyszerűen csak nem tudtam velük együtt érezni, a történet mégis vitt magával és vártam, hogy mi lesz ebből. Egy-két helyen nyitott dolgok maradtak számomra, amire remélem a következő részben választ kaphatunk.

Külön dicséretet érdemel a borítókészítő és a fordító.

Összességében én szerettem, még az apró hibáival is, kíváncsian várom a következő részt!

Köszönöm a példányt a kiadónak és a Kildarának!

BORÍTÓ:  Egyszerűen meseszép, ilyennek kell lennie egy profi borítónak. Mind a beltartalom, mind a külcsín nagyon ügyes munka.  5/5
 

TÖRTÉNET: Voltak apróbb értetlen dolgok, amik később sem derültek ki, de nagyon izgalmas és fordulatos olvasmány. 4/5

KARAKTEREK:
Senki nem került hozzám nagyon közel, de emberiek voltak és különbözőek. Tetszett a lányok ellentéte. 3/5


Pontozás  

Történet: 4/5

Karakterek: 3/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Nigel talán

Amit szerettem benne: A történetet és az alapötletet
 
Amit nem szerettem benne: A karaktereket

Adatok

Kiadó: Libri

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 470

Műfaj: Fantasy
Vélemények:

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

Kiemelt bejegyzés

Suzanne Collins - Az éhezők viadala (Sorozat: Az Éhezők Viadala I.)

"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Pa...

Pontyozás

  • 1. - Érdemtelen az olvasásra
  • 2. - Majdnem eldobtam
  • 3. - Átlagos
  • 4. - Jó, nem unatkoztam
  • 5. - Imádtam
  • 6. - Őrülten jó, ezerszer olvasnám!

Sorozatok, amiket olvasni szeretnék

Bíborhajú Bumped Ethical vampires Kate Grable Merry Gentry Nadia Stafford Night world Riders of the Apocalypse Swoon Dark Angels Időtlen szerelem Tantalize Ghostgirl Possession Night creatures The nine lives of Chloe king

Kéziratok

Szívesen fogadok kéziratokat, így arra gondoltam, hogy azokat is jelezni fogom, hogy hol járok velük. Nyugodtan küldhet nekem bárki bármilyen hosszúságú irományt, szívesen olvasom őket.

Jelenleg 5 kézirat van nálam.

Szívesen fogadok most kéziratokat!

Aktuális olvasmányaim

Népszerű bejegyzések